В края на миналата седмица българският девически тим постигна най-големия успех

...
В края на миналата седмица българският девически тим постигна най-големия успех
Коментари Харесай

Капитанът на световните вицешампионки в тениса: Такова класиране не е имало в историята

В края на предходната седмица българският девически отбор постигна най-големия триумф за родния тенис на международни шампионати, като стана
вицешампион при 14-годишните в Простейов (Чехия). Нашите бяха в състав Йоана Константинова (ТК Плевен-ПСК), Росица Денчева (ТК Плевен 90) и Ивона Савекова (ТК Локомотив, Пд), водени от капитана Велиан Бакалов.

Талантливите българки се постановиха в предварителната група над отборите на Канада (3-0 срещи), Швейцария (3-0) и Мексико (2-1). След това отстраниха Южна Корея (2-0) - на 1/4-финал, и Словакия (2-1) - на 1/2-финал. Едва в дуела за международната титла те отстъпиха пред силния състав на Русия с 0-2, против който изгубиха по-рано и на финала на европейското отборно състезание в Сан Ремо (Италия). 

Великолепният сезон се добавя и от обстоятелството, че Йоана Константинова и Росица Денчева, които изнесоха главната тежест на мачовете в Простейов, станаха европейски вицешампионки по двойки и на персоналното състезание.

Ден след завръщането на тима от Простейов капитанът Велиан Бакалов разказва за постигнатото.

" Такова класиране не е имало в никакъв случай в историята на българския тенис. Имали сме втори места на отборни европейски купи за подрастващи - направи го отборът, в който беше Григор Димитров през 2005 година, отново в Чехия. В тези възрасти имаме също и първенци на европейски отборни купи до 12 година, само че на международни шампионати нямаме орден - най-добрите класирания през годините са били 4-то и 5-о място ", стартира Бакалов.

" А световното първенство на 14-годишните е доста мощен шампионат. То се организира в Простейов от 1991 година и оттова са минали играчи като Новак Джокович, Рафаел Надал, Томас Бердих, Жо-Вилфред Цонга, Ришар Гаске, Мартина Хингис, Мария Шарапова, Динара Сафина и още доста звезди на световния тенис. Държавите, които се борят да доближат до финалите, са повече от 100, а ние станахме вицешампион. Определено, след толкоз години участия по такива конгреси, това е най-големият триумф ", добави той.

Бакалов описа и за финала с Русия и отношението на останалите тимове към България след постигнатите триумфи.

Така се случи, че ние все против тях играем на финали. За да се класираме на международното, играхме на Европейската отборна купа в Сан Ремо и на финала отново отстъпихме пред рускините. А, с цел да се класираме за европейската купа пък, играхме подготовка в Букурещ и там на финала пак играхме с рускините. Но техните съществени две девойки - Мина Андреева и Алина Корнеева, са считани за бъдещето на съветския тенис. Менажира ги американската компания IMG и са в олимпийската стратегия на Русия, част са към този момент от системата. Те упражняват във Франция и Германия, доста често ходят в Чехия, Испания. Но, като равнище на подготовка, като резултати, ние изобщо не сме надалеч от тях.

Идваха треньорите на другите тимове и откровено ги поздравяваха. Противниците бяха и много сюрпризирани, тъй като допреди 7-8 години, като
видеха български отбор на такива надпревари, се радваха, че елементарно ще победят. Сега несъмнено, като видят български отбор, към този момент се тормозят. Руският капитан, да вземем за пример, беше очевидно обезпокоен. Призна, че в Букурещ сме пропуснали да ги победим на финала. В Сан Ремо вече, нашите момичета бяха ужасно изморени и рускините ги победиха по-лесно. Но в този момент,на финала на международното, 3-4 точки решаваха сетовете и мачовете бяха много оспорвани, а и Йоана и Роси бяха изтощени след успеха над Словакия на полуфинала. Въобще, в тази възраст конкуренцията е сред 7-8 момичета на международно равнище, като 7 са от Европа - доста близки като
резултати, игра и достижения, и несъмнено това доста притесняваше останалите тимове ", добави още капитанът на международните вицешампионки.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР